7.8.2021 Business 0

Kdyby u nás panovala skutečná tržní pravidla, bylo by to sice v nejednom ohledu těžší, ale v nejednom také jednodušší, než jaké to v realitě naší současnosti je. Ale skutečné tržní hospodářství u nás nemáme, jeho pravidla tu neplatí, a proto se lidem v ekonomické oblasti ledacos komplikuje. Třeba i docela obyčejné věci, jako je dejme tomu odměna za jejich práci.

Poměrů neznalý člověk by se zřejmě mohl domnívat, že na výplatách nic zase až tak složitého není. Někdo se nechá u někoho zaměstnat, odvede práci, která je po něm požadována, a pak už by mu měl dát zaměstnavatel dohodnutou mzdu. Což se sice jistým způsobem děje, ale zároveň i neděje.

tisíc rublů

Když se totiž nechá někdo někým zaměstnat, dozví se od takového zaměstnavatele, jakou dostane hrubou mzdu. Jenže ona hrubá mzda ještě ani zdaleka nevypovídá o tom, jak se pak takovému zaměstnanci bude žít, kolik peněz bude mít reálně k dispozici.

Proč je tomu tak? Zkrátka a dobře proto, že jsou z hrubé mzdy, kterou zaměstnavatel pro svého pracovníka vyčlení, strhávány daň z příjmu a sociální a zdravotní pojištění. Takže pak už zaměstnanec nedostane onu přislíbenou hrubou mzdu, ale pouze zbytek z ní, zvaný mzda čistá.

sto zlotých

A jak vypočítat čistou mzdu, aby se hned vědělo, jak na tom bude zaměstnanec po finanční stránce, aby tento nebyl klidně i skutečně nemile překvapen? Tohoto úkolu se může za zaměstnance, který si s tím neví rady, zhostit třeba i internetová kalkulačka, která je kdykoliv nám všem k dispozici. I vám. Sem se zadají relevantní údaje a ona lehce spočítá, jak na tom z pohledu mzdy jsme.

A to může být i vysloveně důležitá pomoc. Protože umět si spočítat přinejmenším orientačně to, na co si vyděláme, by měl zvládnout každý zaměstnanec. Aby nepodléhal bezdůvodnému nadšení, které se mu nesplní, a také aby se přesvědčil o tom, zda zaměstnavatel dodržel to, co slíbil, zda zaměstnance nešidí.

Peníze jsou totiž nesmírně důležité. A proto by tu mělo být našincům všechno jasné.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup